初等部 - 地域映画の「グラス☆ホッパー」
Elementary - The local movie “Grasshopper” to promote Ota City

2013.07.04

映画「グラス☆ホッパー」は、ラグビーの強豪、パナソニックワイルドナイツの地元、太田市を舞台に、ラグビーを通して子どもから大人へと成長していく過程を描く青春物語。出演者オーディションには、GKAから多くの参加があり、数名の児童、生徒が選ばれました。また4、5、6年生総勢53名がエキストラ出演し、初等部キャンパスをロケ地として授業風景、通学風景、談笑風景、校庭での遊びを中心に撮影が行われました。
運動場での撮影からスタート。男の子がラグビーボール蹴る場面や、主人公のGKA児童を遠景に、GKAの子どもたちが遊んでいる中を下校する場面が、「アクション!スタート!」の声とともにカチンコが鳴り撮影されていきました。「みんな本当に遊んでいるようにすごく見えましたよ!」と誉められて子どもたちは、にこり。
次は、6Cの教室で、主人公が将来の夢を英語で喋り、担任の外国人教師が「夢を叶えられるように応援するよ」という場面。藤橋監督は出演者やエキストラに演技指導をしながら、何度も角度を変えて撮影し納得のいくまでカメラを回していました。子どもたちは、何度も何度も繰り返して撮影が続いても、待ち時間がたくさんあっても、子どもたちは一度カチンコが鳴れば、何度も真剣に自然にエキストラを演じていました。撮影は6月にクランクアップ、映画公開は11月の予定です。

The movie “Grasshopper” is a film for the youth depicting the process of a girl growing from child to adult through playing rugby set in the home town for Panasonic Wild Knights, one of the strongest rugby teams in Japan. Many GKA students joined an audition for the casts, and a GKA female student was chosen as the main character together with other 3 casts.
In addition, 53 students of G4, 5 and 6 appeared as extras and the shooting took place at the elementary campus. They did shots of students taking a lesson, commuting, talking and playing in the playground.
The shooting started with the sharp clap noise and “Action! Start!” from the scene of a boy kicking a rugby ball in the playground, followed by a distant view where the main character walked home while others were playing. A compliment “You looked really playing. Great job!” made the students smile.
Next, the girl talked about her future dream in English in the 6C classroom. And the scene continued with her teacher saying “We will support you. I wish your dream comes true”.
The director, Mr. Fujisaki had a camera running while instructing casts and extras in their acting. He did a shot many times with shifting camera angles until he got satisfaction. The students could naturally act many times. Once they heard the clap noise, they seriously concentrated on their acting despite acting repeated many times and long waiting time. The director is Mr. Makoto Fujihashi producing many films to promote local communities in Gunma, and Mr. Miyaji, G5 parent is the producer of this movie.
The movie will crank up in June and may be off the screen in November.