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初等部 – 太田サイエンスアカデミー・ワークショップ
Elementary - Ota Science Academy’s WORKSHOP

2014.02.07

2年度より、GKAの3名の理科担当教員が、太田市主催のサイエンスアカデミー・ワークショップに講師として参加しています。今年度も7月と11月の2回にわたり、各回36名の児童を対象に興味深いワークショップを行いました。GKAの児童も数名おりましたが、ほとんどの参加者は市内公立小学校の児童です。
2回のGKAワークショップのメインテーマは「空気圧」。熱がどのように空気圧に作用するか実演を行いました。アルミ缶を熱して素早く冷やすと缶の外と中の空気圧の違いによって缶がへこむという実験です。また実際に子どもたちにもいくつかの実験をしてもらいました。例えば、カップに水を注ぎ、カップの口にプラスチックの蓋をすると逆さにしても水がこぼれないなど、自分たちで実験を行い観察することで、空気圧のいろいろな特徴を理解することができました。
その他にも、水を入れたボールに火のついたろうそくを立て、カップをかぶせる実験を行いました。カップの中に閉じ込められた空気は、ろうそくの熱によって外に出ようとします。ろうそくが燃え尽きると、カップの中の空気が冷え、より空気圧の高いカップの外の空気の力によってカップの中に水が押し出されます。三つめの実験は「パスカルの原理」を利用した玩具、浮沈子を作りました。小型のプラスチック製容器(魚の形をした醤油用容器)に水と空気を入れ、水を入れたより大きなボトルに入れるとその水面に浮かびます。ボトルをぐっと握ると、魚の中の空気が圧縮され体積が小さくなるので魚は沈みます。ボトルから手を放すと、魚の中の空気が多くなり再び浮かびます。
その他にも、ストローを吹いて圧力の違いを作り、容器内の絵の具を押し出し紙に色をつける実験、ボトル内の水を一番早く空にする方法を見つける活動をしました。
英語だけでこれらの内容を指導するのは大変でしたが、GKAの理科の授業で行っているように、観察、考察、実験を通し、また必要であればそれを繰り返すことで、子どもたちは勇気や興味、好奇心を示すことができたと思います。また、英語が分からない児童も、1時間半英語だけの環境に浸り、単なる英会話の学習ではなく、内容がある事柄を学ぶことで、だんだんネイティブスピーカーの話す単語や話が分かったと言う参加者もいました。ミニ英語イマージョンレッスンにもなったサイエンスワークショップは大成功でした。

In the 2012-2013 school year, the GKA elementary school science teachers led a workshop as part of the Ota Science Academy’s workshop series for the first time. This past year, the same GKA teachers led 2 exciting workshops in July and November. At each workshop, 36 students participated. Most of the participating students were from Japanese public schools in Ota, but several GKA students also participated.
Teachers introduced the topic of “air pressure,” the overall topic of the 2 GKA workshops, by demonstrating how heat can affect air pressure. An aluminum can was heated and quickly cooled in a way that caused the can to be crushed by the pressure differential between the inside and outside of the can. Several activities were conducted with students so that, through hands-on experience and direct observation, children could gain an understanding of various aspects of air pressure. One of the activities was filling a cup with water and placing a plastic card over the mouth so that the water in the cup does not fall out.
Another activity involved placing a cup over a lit candle that is surrounded by water in a bowl. The candle heats the air trapped inside the cup forcing the air out and when the candle burns out, the air in the cup cools and the water in the bowl is pushed into the cup by the higher air pressure outside the cup. A third activity had students make a toy that demonstrates scientific principles of buoyancy and air pressure, called a Cartesian diver,  in which a small plastic container (a fish-shaped soya sauce container) containing air and water so that it floats just at the top of a larger bottle filled with water. When the bottle is squeezed, the air in the fish is compressed, losing volume, and the fish sinks. When the bottle is no longer being squeezed, the air in the small container expands, causing the plastic fish to rise again.
Other activities included blowing through straws to create pressure differentials so that paint in a container is forced out and paint can be sprayed on a piece of paper, and trying to find the fastest way to empty a bottle of water.
It was a little challenging to teach these concepts completely in English, but through the processes of OBSERVING, THINKING, and TRYING/DOING, and repeating these processes, as is the core of science at GKA, along with the courage, curiosity, and interest that student participants showed, I believe the workshops were productive and successful. Moreover, students were immersed in an English-only environment, learning science content in English, not a conversation lesson for one and half hours. After the workshop, even the students who could not speak said that they could gradually understand some words and sentences spoken by native speakers.



 

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